MUSIK: Messe e-moll & Motetten

Bruckner; Bayerska Radions kör och orkester; dir. Peter Dijkstra (BR Klassik 900940)

Bruckner; Bayerska Radions kör och orkester; dir. Peter Dijkstra (BR Klassik 900940)

En efter en faller stämmorna in i det stillsamma Kyrie som snart växer till en bred klang med alla åtta stämmor i den blandade kör som sjunger Anton Bruckners Mässa i e-moll. Snart kommer också blåsarna som fördjupar och breddar körsatserna i mässan. Den kanske mest kända mässan av österrikaren Bruckner, som fyller 200 år i år.

Han är en av 1800-talets stora musikgestalter, med ett alldeles eget tonspråk, väldigt och mäktigt ibland, intimt och varmt ibland. Intensivt troende katolik, en pojke från byn som växte till en europeisk berömdhet, motsägelsefull genom sin tafatthet bland människor å ena sidan och den odiskutabla genialiteten i hans skapande å den andra.

Från byn i Oberösterreich var det nära till barockklostret Sankt Florian, och här börjar hans karriär som organist. Då har han redan assisterat sin far byskolläraren några år, och byskollärare var vad han själv siktade på som karriär. Men hans väg förde istället till domkyrkan i Linz. Hans inflytande blev stort, han bestämde om reparation och utbyggnad av domkyrkoorgeln och skrev sin första mässa 1864. Den blev en framgång och beskrevs i pressen som ”det främsta verket i nyare tid på kyrkans område”.

Mässan i e-moll, den andra, skrevs till invigningen av domkyrkans nybyggda votivkapell 1869. Men bygget blev inte färdigt, så mässan hölls utomhus och därav den ovanliga besättningen med åttastämmig kör och blåsarensemble. En kombination av arkaiserande stil och mycket av Palestrinarenässans.

Bayerska radions kör och orkester framför mässan och några motetter i en ny fin inspelning under ledning av dirigenten Peter Dijkstra. Som extra bonus bifogas en extra tal-cd som berättar om Bruckner och hans musik. På tyska förstås, men till den nytta det hava kan.

Kaj Engelhart