BOK: Erik – Nordens härskare och sjörövarkung

Herman Lindqvist, Bonniers, 2021

Erik XIV var vår förste kung med ett officiellt nummer. Fjorton var egentligen för högt eftersom man utgick från längder som också innehöll sagokungar. Den ”trettonde” var i så fall unionskungen Erik av Pommern (cirka 1381–1459). Erik av Pommern var släkt med drottning Margareta (1353–1412), som också adopterade honom som sin medregent.

År 1424 dubbades Erik av Pommern till riddare i Den heliga gravens kyrka i Jerusalem. Han införde också en nordisk unionsflagga, som var gul med rött kors. Denna var enligt Lindqvist förebild till Svenska kyrkans flagga. Erik var Sveriges kung i två perioder – och båda gångerna blev han avsatt. Det var mot honom som Engelbrekt (död 1436) och hans bergsmän gjorde uppror. Som exkung bodde Erik på Gotland, där han försörjde sig på sjöröveri. Till slut blev han hertig av Pommern, där han en gång var född.

Erik av Pommern är för många en ganska okänd kung. Lindqvists biografi fyller därför ett tomrum. Boken är innehållsrik och underhållande. Dessutom är den rikligt illustrerad.

Ingemar Andersson