Dödshjälparen

Peter Strang, Libris förlag, 2022

Är du intresserad av palliativ vård känner du säkert till Peter Strang. Han är professor i palliativ medicin vid Karolinska institutet, cancerspecialist och författare. Han har skrivit flera skönlitterära böcker och nu kommer en spänningsroman som utspelar sig i sjukhusmiljö.

Handlingen är förlagd till ett sjukhus för rehabilitering och vård av patienter i livets slutskede. Misstanke uppstår om att det är någon som hjälper patienter att dö, någon som verkar vara förtrogen med avdelningen. Är det någon av de anställda? Är det verkligen eutanasi? Vill alla som dör verkligen dö, eller är det mord?

Dödshjälparen är en spännande bok, men också mycket informativ då det gäller sjukdomsförlopp, vård vid livets slutskede och arbetsmiljö för dem som jobbar inom vården. I speciella avsnitt får man följa mördarens innersta tankar, utan att veta vem det är. Det är lätt att hitta misstänkta förövare. Misstankarna riktas mot personal som jobbar natt, men det skulle ju också kunna vara någon utomstående som tar sig in på avdelningen nattetid.

Spänningen stiger då en patient en natt råkar gå in i fel rum och tycker sig höra en bekant röst som erbjuder patienten i sjukhussängen hjälp att avsluta dennes liv. Är patienten Vera bara förvirrad, eller är hon trovärdig? Personalen tar henne inte på allvar. Vera blir rädd, mannen i rummet såg henne och hon fruktar att det nu är hon som står på tur att få ”dödshjälp”. Vera som inte alls vill dö, som vill leva och återvända hem till sin vardag, fast hon vet att tiden är begränsad, hennes sjukdom dödlig och att slutet kan bli plågsamt.

En av bokens stora förtjänster är att den är saklig och trovärdig och att de medicinska termerna anges på svenska och inte med facktermer på latin. Den borde vara ett utmärkt studiematerial på utbildningar för vårdpersonal.

Elisabet Finné