Bok: Morgondagens kristendom – Peter Halldorf läser Tomáš Halík

Silentium skrifter, 2024

I denna fina lilla bok på sjuttiotre sidor reflekterar Peter Halldorf över Tomáš Halíks bok The Afternoon of Christianity. Halík är tjeckisk teolog, filosof, katolsk präst och ”en av kyrkans skarpaste röster i dagens Europa”, som det står i Halldorfs förord. Tålamod med Gud är den enda av Halíks böcker som finns på svenska. Jag förundras över att Halldorf inte har översatt hela boken The Afternoon of Christianity. På var och varannan sida finns citat ur den, ibland som ”indrag” och ibland med citattecken i Halldorfs egen text.

I förordet nämns krisen som kyrkorna i väst befinner sig i samtidigt som Halík ser möjligheter och uppfattar tendenser till ”en tredje ekumenik”. Idag går skiljelinjerna inte mellan kyrkorna utan inom dem, menar han. Vi kristna måste ställa oss frågan vad vi menar med att tro. Halík menar att levande kristendom alltid befinner sig i ett vardande. Man är inte kristen, man blir kristen. Gud ensam vet om någon har tro. Tron är det sätt på vilket en människa lever ut sin mänsklighet, alltså trons praktik både i hennes inre liv och hennes liv i samhället.

En stor del av boken ägnas åt diagnosen som Halík ställer på tillståndet för kristendomen i vår kultur. ”Splittringen bland kristna är ett av middagskrisens mest smärtsamma kännemärken” skriver han. Traditionalisternas försök att motarbeta reform och vrida klockan tillbaka kallar han farsartad, men han är även kritisk till den progressiva sidan. Kyrkan behöver bägge sidor menar han. Till sist presenterar han fyra modeller för kyrkan på väg mot sin ”eftermiddag”: kyrkan som pilgrimsfolk, en vägens gemenskap i ständig rörelse; en skola i levnadskonst och livsvisdom; ett fältsjukhus, som påve Franciskus ofta framhåller; och som en mötesplats där sökare slår följe med sökare.

Christina Hallonsten