En ny rapport från det oberoende institutet United States Commission on International Regligious Freedom har undersökt ansträngningarna från Kinas kommunistiska ledning att ta kontroll över trossamfunden i landet. Rapportens slutsatser är oroande.
Att ”utöva total kontroll” över trossamfunden inom landets gränser samt ”utrota religiösa inslag med tvång” om de bedöms gå emot partiets politiska agenda. Det är, enligt en ny analys från USA, de mål som Kinas kommunistparti har med den ”sinisering” som pågår både i katolska kyrkan och i andra trossamfund.
United States Commission on International Religious Freedom, som nyligen publicerade rapporten, varnar för hur den politik som förs är ett grovt övertramp på religionsfriheten. Vidare beskriver man hur de ansträngningar som görs av kommunistpartiet går långt utanför ”sinisering”, det vill säga anpassning till Kinas kultur; snarare rör det sig om att kommunistpartiet ”underordnar trossamfund till partiets politiska agenda och marxistiska vision”.
Censur och slagord
Vidare ska, enligt rapporten, partifunktionärer beordrat att krucifix tas bort från katolska kyrkor och att statyer av Jesus och jungfru Maria ersätts med bilder på president Xi Jinping. Vanligt förekommande ska också vara att kommunistpartiet censurerar religiösa texter, lägger sig i predikningar och ser till att kommunistiska slagord finns uppsatta på kyrkans väggar. Rapporten beskriver också hur Kinas katolska biskopskonferens officiellt står under statsadministrationen för trossamfund och därmed den kommunistiska diktaturen.
Praktiserar man sin tro utanför statskontrollerade kyrkor och samfund, påpekar rapporten, stämplas man med att tillhöra en ”sekt”, vilket medför att man riskerar att häktas och även fängslas. Det gäller alla de katoliker i Kina, som fortfarande tillhör den underjordiska kyrkan och vägrar bli en del av den officiella, statskontrollerade kyrkan.
I rapporten påminns också om hur Kina upprepade gånger förbigått det avtal med Heliga stolen, som slöts 2018 och sedan dess har förlängts vartannat år, som var tänkt att vara början på gemensamma biskopsutnämningar. I stället har ett antal biskopar i den statskontrollerade kyrkan utnämnts, utan att Vatikanen haft vetskap om det och kunnat godkänna utnämningarna. Rapporten tar också upp hur vissa kyrkliga företrädare från den underjordiska katolska kyrkan varit försvunna i årtionden, samtidigt som arresteringar alltjämt fortgår av biskopar som protesterat mot statlig inblandning, som biskop Augustine Cui Tai, som varit försvunnen sedan våren 2021, och biskop Peter Shao Zhumin, som arresterades i vintras och är försvunnen sedan dess.
(Catholic News Agency)