WEBB: The Collapse of the Irish Church?

Breaking In The Habit; Br. Casey Cole OFM; YouTube-kanal, 2024

Breaking In The Habit; Br. Casey Cole OFM; YouTube-kanal, 2024

Katolskt magasin har tidigare (nr 2/2022) uppmärksammat den amerikanske franciskanprästen Casey Cole och hans olika sätt att evangelisera digitalt, ibland på egen hand, ofta tillsammans med medbröder. På portalen Breaking In The Habit finns hans blogg samt länkar till hans många sociala medie-kanaler, alla med målet att evangelisera och undervisa om tron i den franciskanska andan. På sin YouTube-kanal med samma namn lägger br. Casey Cole regelbundet ut informativa, sevärda kortfilmer om olika aktuella ämnen. Det handlar om allt från de många kallelserna inom franciskanorden och lämplig förberedelse inför bikt till var ordenskläder egentligen kommer ifrån, eller huruvida en präst bör använda Chat GPT och liknande program för text genererad av artificiell intelligens.

I ett av sensommarens avsnitt besöker br. Casey Cole Irland för att försöka förstå vad som hänt i det tidigare så katolska landet. På 1990-talet låg mässdeltagande (minst en gång i månaden) fortfarande på 80 procent av befolkningen men 2020 – före pandemin – hade det störtdykt till 28 procent. Varför är de många katolska kyrkorna (197 stycken enkom i ärkestiftet Dublin) så tomma? Br. Casey Coles analys av det som skett – eller snarare de drivande orsakerna bakom – är inte unik, men klar och tydlig, och den leder till eftertanke. Dels på grund av det ödmjuka, självklara sätt han och de irländare han intervjuar berättar om vad som gick fel, dels på grund av de slutsatser han drar, vilket är än viktigare. Vad bör – eller snarare måste – kyrkan i övriga länder lära av kollapsen inom kyrkan i Irland?

Konklusionen av filmen är överraskande hoppfull – inte bara för den gröna ön utanför kyrkan i stort. Vad den är ska jag inte avslöja; tjugo minuter är väl använd tid för en välbehövlig tankeställare.

Helena D’Arcy