Europadomstolen för mänskliga rättigheter slår åter fast, att länder där assisterat självmord är olagligt inte bryter mot Europakonventionen om mänskliga rättigheter.
En ungersk man som lider av den obotliga neurologiska sjukdomen amyotrofisk lateralskleros (ALS) har inte rätt till assisterad självmord, enligt ett nytt beslut från Europadomstolen med säte i Strasbourg. Där slogs i juni fast ”det inte finns någon grund att dra slutsatsen att medlemsländer därmed kan rekommenderas, eller på något sätt avkrävas, tillgång” till assisterat självmord.
Europakonventionen, ett internationellt fördrag från 1950 om skydd av de mänskliga rättigheterna och de grundläggande friheterna i Europa, förbjuder både dödshjälp och assisterat självmord. Domarna i det aktuella fallet betonade dock att Europakonventionen måste tolkas och tillämpas ”i ljuset av vår tid” och att frågan om dödshjälp och assisterat självmord också måste granskas mot bakgrund av utvecklingen i de europeiska samhällena och internationella normer inom medicinsk etik.
Ville säkerställa åtalsfrihet
Den 46-åriga målsäganden, människorättsjurist och tidigare anställd vid Europadomstolen för mänskliga rättigheter, lade fram sitt ärende hösten 2023, trots att hans tal då redan var nedsatt av sjukdomen. Han kan inte gå, äta eller ta hand om sig själv utan hjälp och förväntar sig att bli helt förlamad. Han ville få tillgång till assisterat självmord antingen i Ungern eller utomlands och ville säkerställa att medföljande inte skulle åtalas, då assisterat självmord inte är lagligt i Ungern. Domarna i Europadomstolen prioriterade hans fall, Karsai v. Hungary, på grund av dess brådskande karaktär.
I domen, som är helt i linje med domstolens tidigare avgöranden i liknande fall, ges Ungern och de andra fyrtiofem medlemmarna i Europarådet rätt att fortsätta förbjuda dödshjälp och assisterat självmord, och domarna varnar även för missbruk om det görs lagligt.
(Respekt, ADF International)