I slutet av januari fick en ung kvinna med psykiska problem dödshjälp i Nederländerna. Kvinnan var fysiskt fullt frisk men tyckte att hennes liv, med depression och psykoser, var outhärdligt att leva.
Den 29-åriga Aurelia Brouwers hade under flera år drivit en kampanj i Nederländerna för dödshjälp för psykiskt sjuka och ungdomar. Trots att hon var tydlig med att hon hatade sig själv och sitt liv så hade hon en så kallad ”bucket list” med upplevelser hon planerade att genomföra före sin död.
Hon rönte också popularitet hos nederländska kändisar, som lät sig fotograferas med henne ända fram till några dagar innan hon dog.
Den brittiska parlamentsledamoten Fiona Bruce är kritisk till hur fallet hanterades och påpekar att Aurelia Brouwers borde ha fått behandling istället för dödshjälp:
– Vad som främst behövdes för den här unga kvinnan var behandling, inte dödshjälp. Tragedin i hennes situation visar varför det skulle vara så farligt att legalisera dödshjälp här i landet, där en av fyra upplever psykiska problem någon gång i livet. Rent personligen är det tragiskt. På politisk nivå är det skamligt.
Antalet psykiskt sjuka som fått dödshjälp i Nederländerna har fyrfaldigats på fyra år, enligt officiella uppgifter. Uppgifterna visar också att mer än 6 000 personer får dödshjälp varje år, vilket innebär en ökning med 50 procent på endast fem år.
Källa: Respekt