Mässa och bön. Effektivare vapen finns inte när Synden lurar i vassen, redo att slå klorna i ungdomar som har sommarlov. Det säger Nils Glimelius i Vårs Frälsares församling i Malmö, som i somras därför arrangerade aktiviteter för församlingens unga.
− Ja, sommaren kan vara en lurig tid. När jag pratar med ungdomar får jag ofta höra att det är just då, under det långa lovet, som de faller för olika frestelser, säger den 24-årige Malmöpågen, som i drygt två år har svingat ordförandeklubban i KBU, församlingens Katolsk barn- och ungdomsförening, som riktar sig till de yngre barnen.
Nils Glimelius, som för övrigt också sitter med i SUK:s styrelse, är helt bestämd i sin uppfattning att tron inte tar semester även om barnen gör det.
− Nej, tron är en färskvara som måste underhållas året om, säger han.
Det var av just det skälet som han under sommaren som gick tog initiativet till aktiviteter som bjöd på en mängd olika upplevelser. På schemat har till exempel stått matlagning, vattenfestival, laserdome och klosterbesök.
Men det har inte bara handlat om att ungdomarna skulle ha kul och underhållas i största allmänhet. I centrum har hela tiden den katolska tron stått, med mässa och bön som självklara bärande beståndsdelar.
− Så måste det vara. För mig är mässan grunden, säger Nils Glimelius, som hämtade inspiration till sommarens aktiviteter ur sina egna upplevelser och erfarenheter av livet i församlingen.
Han berättar om hur det var när han själv var liten. Under terminerna var det mycket som hände och som höll honom och de övriga igång: förutom kyrkan var det skola, kompisar och träning. Men så kom sommaren och det mesta gick på standby.
−Visserligen förekom det väl en och annan aktivitet för oss barn och unga, men det skedde mest spontant, säger han.
Lite annorlunda blev det när fader Samji − Samjimon K. Kuriala, MST, numera kyrkoherde i Norrköping − var kaplan i Vår Frälsare. Han såg till att ungdomarna var tillsammans under trevlig former med grillning och annat.
− Men inte minst firade vi mässan och bad tillsammans, och detta är något som ”alla” minns och talar om som något fantastiskt, fortsätter Nils Glimelius.
Så när han själv började tänka på hur barnen och ungdomarna tas om hand under sommarlovet, som alltså kan bjuda på många fallgropar med sexuell debut och annat, blev fader Samji något av hans ledstjärna.
− Mina tankar handlade om vad det är som bäst gynnar oss − och det är ju bönen, mässan och umgänget med andra katoliker. Allt för att inte också tron ska få semesterledighet utan tvärtom underhållas och ges näring, säger han.
Han gick strukturerat och genomtänkt till verks och nio sommarlördagar samlades ett varierat antal barn och unga för att gå en spännande och innehållsrik dag med Kristus i centrum till mötes. Två av aktiviteterna skedde tillsammans med Studieförbundet Bildas konsulent, Iwona Dekaljo.
− Hon var för övrigt den som höll i aktiviteter när jag var barn, berättar Nils Glimelius.
Gemensam nämnare för dessa två dagar var ”vatten”: ena gången var det Vattenfestival i Malmö, andra gången for sällskapet till Vattenhallen i Lund och vid båda tillfällena bjöds det bland annat på lekar plus en massa spännande och uppskattade roliga experiment.
Som mest var det 25 barn och unga som klockan 10 samlades utanför Vår Frälsare kyrka för att därifrån sedan dra ut på äventyr runt om i Skåne. I genomsnitt kom 10-15 deltagare. Nils Glimelius betonar att stödet från församlingens präster har varit ”jättefint”.
Ingen aktivitetsdag utan mässa, men vid ett tillfälle såg det lite problematiskt ut. Resan skulle gå till Lund, där Nils Glimelius inte hade lyckats få kontakt med kyrkoherden. Men då trädde fader Lasse − Lars Dahlander kaplan i Vår Frälsare − in och firade en egen mässa för det unga gänget, som sedan stärkt av sakramentet, kunde anträda den ett par mil långa vägen till lärdomsstaden.
Sommarlovsaktiviteterna har varit enormt omtyckta och frågan som många nu ställer sig är om något liknande är att vänta kommande sommarlov, 2018? Nils Glimelius är inte så säker på en upprepning eftersom mycket annat redan är planerat. Så ska till exempel SUK, Sveriges unga katoliker, som KBU är en del av, till Norge för att i Trondheim fira Den helige Olavs dagar och därutöver väntar en vecka tillsammans med Svenska kyrkan i franska Taizé.
Men helt lottlösa kommer barnen och ungdomarna i Vår Frälsares församling i Malmö ändå inte att bli under sitt sommarlov.
− Nej, lite smågrillning och annat kan vi nog räkna med, säger Nils Glimelius, som själv går en spännande tid till mötes.
Efter att ha studerat vid Lunds tekniska högskola, LTH och Campus Helsingborg, är han nu klar med sin examen och kan titulera sig järnvägsingenjör och som sådan kan han arbeta inom flera olika områden.
Men vad han verkligen kommer att jobba med varken kan eller vill han sia om.
− Nej, för hur mycket man planerar är det ändå alltid Gud som bestämmer, säger han.
Annica Skenberg
Foto: Privat