Lasse Wierup; Bokförlaget Forum, 2024
Den organiserade brottsligheten har vuxit sig allt starkare i Sverige. Lasse Wierup har gjort en journalistisk granskning av hur den svarta ekonomin växer ihop med den vita. Han beskriver hur ”hjälpsamma möjliggörare” hjälper gängledare och andra kriminella.
Sverige har en tradition av att vara en välfärdsstat där vi har hög tillit till varandra. Vi förväntar oss hederlighet hos olika betrodda yrkesgrupper som advokater, läkare, revisorer och banktjänstemän. Det radas upp en rad skrämmande exempel på hur tilliten och hederligheten utnyttjats av kriminella: storbanker som beviljar huslån på uppdiktade anställningsintyg, brottspengar som tvättas i bostadsrätter eller advokater som på olika sätt hjälper gängkriminella. Vad som också är skrämmande är läckor inom myndighetssverige.
Revisorsinspektionen, Fastighetsmäklarinspektionen, advokatsamfundets disciplinnämnd och Inspektionen för vård och omsorg – det saknas inte kontrollinstanser för betrodda yrkesgrupper. Men ofta har personerna kunnat fortsätta ett bra tag med kriminella upplägg, för granskningarna präglas ofta av den svenska tilltron. Samtidigt kan vi se hur tillexempel advokatsamfundet skärpt sin tillsyn och agerat snabbare på senare tid.
Boken svarar inte på hur representativa möjliggörarna är. Den tar i slutet upp förslag på olika lösningar, för något måste förändras. Denna diskussion förs allt för lite i boken, men kanske är det just det som är tanken: att starta en diskussion om vad som behöver förändras. Kontrollsystem måste skärpas och incitament som tillåter kriminella upplägg tas bort. Samtidigt är det viktigt att inte svartmåla majoriteten av yrkesutövarna som varje dag tar ära i att vara hederliga. För vad gör det med oss när vi slutar lita på varandra?
Stefan Zebrowski