D.J. Caruso (regi), Netflix, 2024
I rollerna: Noa Cohen, Anthony Hopkins m.fl.
Uttrycket “baserad på en sann historia” kan betyda olika saker för olika människor. Filmproducenter tänker ofta lite friare om detta jämfört med gemene man. Filmen Mary (Maria) hade premiär på Netflix den 6 december, där den presenteras som ett “bibliskt drama.” Bland producenterna finns pastorn Joel Osteen. Det är tydligt att den riktar sig till en kristen publik, väl bevandrad i bibeln. Samtidigt hämtar filmen inspiration från andra källor och fria fantasier blandat med action.
Låt oss börja med det bibliska/traditionellt katolska: Maria är en judisk flicka, dotter till Anna och Joakim. Hon har koppling både till Nasaret och Jerusalem. Hon trolovas med Josef och lever kyskt med honom. Ängeln Gabriel uppenbarar sig för Maria och Josef. Kung Herodes, porträtterad av Anthony Hopkins, är gammal, bitter och misstänksam. Inget av det ovanstående kommer uppröra den som kan sin bibel och katolska tradition.
Det är dock inte enbart Gabriel som uppenbarar sig för Maria. Även Lucifer visar intresse för jungfrun. Inte minst blir detta tydligt när hon är i Jerusalems tempel. Nu är det inte bara de erkända evangelierna som denna film utgår från, även Jakobs protoevangelium är viktig inspiration. Mer än så ska inte avslöjas här. En tittare med ett öppet sinne kommer säkert bli positivt berörd och kanske även lära sig något om den judiska miljö Maria levde i.
Avslutningsvis vill jag flagga för att detta inte är en helt barnvänlig film. Det finns en anledning till att åldersgränsen är 13 år. Mot slutet bjuds det på våld och dramatik. Födelsen i Betlehem gestaltas ofta i ett sockersött skimmer, med herdar, änglasång, vise män från Österlandet och en öm moder. Den här filmen sparar dock inte på krutet när det gäller konfrontationen mellan Herodes soldater, utsända för att döda Jesusbarnet, och den beslutsamma modern och hennes trolovade.
Daniel Berg