Sara Lövestam; Bonnier Fakta, 2024
Våra bokstäver har hängt med i tusentals år. De har anpassats till olika språk, hängt med i språkutvecklingen, eller försökt bromsa den. Generation efter generation har vridit, vänt, förenklat, krånglat till och missuppfattat. Nej, det finns inte ett uns logik i alfabetet. Kantiga, runda, enkla, krångliga tecken, vokaler och konsonanter, vanliga och ovanliga står huller om buller. Ändå ses alfabetisk ordning som det ordentligaste som finns. Och, konstigt nog, den anarkistiska ABC-ordningen har stått sig märkligt väl genom millennierna.
Kan Sara Lövestam, känd för underfundiga krönikor och böcker om språk, bringa reda i allt detta? Knappast. Det finns ingen reda att bringa. Så istället för att skriva den raka historien från kil till kisel eller beskriva de stora systemen (kinesiska logogram mot våra fonogram) väljer hon att ta bokstav för bokstav och ge utblickar åt precis alla håll. Det blir associativt, ologiskt, inkonsekvent, precis som bokstäverna själva. Men det blir charmfull lärdom.
ABC för vuxna är i huvudsak skriven för att roa oss med frågor vi borde skämmas över att vi aldrig ställt oss: Varför finns bokstaven w men inte dubbel-k? Varför skriver vi istället ck? Varför har vi prick över i men ring över å? Varför räknar vi med x? Frågor är det gott om, och svaren är ibland robust vetande, ibland spännande spekulationer eller djupdykning i källorna.
Många har skrivit om bokstävernas historia, bland annat jag själv och Alf Henriksson, men ingen har ett så lätt handlag med så tung materia. Finns det då något att anmärka mot? Ja, det mesta kan diskuteras, men ingenting som stör helheten eller som förtar charmen i de associativa sprången mellan stort och smått.
Lars Melin