Nytt ekumeniskt initiativ i Norge om sexualitet och könsidentitet

Ett ekumeniskt initiativ i Norge har i veckan publicerat ett uttalande om det man kallar köns- och sexualitetsmångfald på en ny, gemensam hemsida. Över trettio olika, kristna organisationer och samfund ställer sig bakom uttalandet.

Över femtio företrädare från drygt trettio kristna samfund och organisationer, däribland Norges katolska biskopar, har tillsammans publicerat ett uttalande för att klargöra sitt ställningstagande i den pågående samhällsdebatten om sexualitet och kön.

”Detta uttalande är inte skrivet för att vi som kristna föraktar, ser ner på, fördömer eller hatar alla som inte tänker, tror och lever på det sätt vi menar är Guds ordning för människolivet. Tvärtom. Vi önskar dem allt gott. Men vi vill hävda vår rätt att bygga vårt liv på andra värderingar än dem som räknas som ”moderna”, ”progressiva” eller ”politiskt korrekta”. Det innebär dock inte att vi därmed har något emot alla dem som inte är överens med oss. … det är ett positivt JA till sanningar, värderingar och övertygelser som är grundläggande för oss. Följande JA-budskap sammanfattar mycket av budskapet i uttalandet:

  • Ja till Bibeln som förpliktigande norm för tro, lära och liv
  • Ja till äktenskapet som Guds skapelseordning för en man och en kvinna
  • Ja till mamma-pappa-barn-relationens särställning och unika betydelse
  • Ja till barns gudsgivna rätt att känna sin egen mamma och pappa
  • Ja till att Gud har skapat människan som två kön
  • Ja till barnperspektivet i alla kyrkors teologi och praktik.”

På hemsidan förklarar initiativtagarna varför man använt just begreppen ”köns- och sexualitetsmångfald” i titeln: det har sin bakgrund i den norska regeringens handlingsplan för köns- och sexualitetsmångfald 2023-2026, som har ett antal initiativ riktade direkt mot trossamfund. Vidare fastslår initiativtagarna att man ”valde att använda orden Bibeln, biologin och barnet som utgångspunkt. De tre nyckelorden täcker väl vad som står på spel i dagens kultursituation, och det som är en utmaning för många kristna. Eftersom barnperspektivet i mångt och mycket är negligerat i samtalen kring kön och sexualitet – också i många kristna sammanhang – är detta ett medvetet fokus i uttalandet.”

(www.felleskristen.no)

Här kan uttalandet läsas på svenska, norska, engelska, polska och tyska >>