Påven uttrycker förhoppning om saligförklaring för kung Baudouin

Foto: Vatican News

Under påve Franciskus nyligen avslutade resa till Belgien hann han bland annat med ett besök vid kung Baudouins grav, där han uttryckte förhoppning om att en saligförklaringsprocess ska påbörjas.

Kung Bauduoin, son till svenska prinsessan Astrid, blev kung vid bara tjugo års ålder 1951. Den djupt troende kungen väckte en del internationell uppmärksamhet då han 1990 vägrade skriva under en ny lag, som legaliserade abort. Det löstes till slut så att han i en dags tid abdikerade, för att slippa godkänna lagen, då han inte kunde ha det på sitt samvete. Han dog 1993, och att en eventuell saligförklaringsprocess skulle påbörjas har upprepade gånger föreslagits.

Under besöket, efter ett möte med landets biskopar, präster, ordensfolk och andra kyrkliga medarbetare, besökte påven tillsammans med Belgiens kungapar den kungliga kryptan under basilikan Vår Fru av Laeken i Bryssel, och stannade en stund för att be vid graven till kung Baudouin. Påven talade sedan med kung Philippe och de närvarande och berömde den avlidne kungens mod då att han valde att tillfälligt ”lämna sin position som kung för att undvika att underteckna en mordisk lag”.

Påven Franciscus uppmanade belgarna att se till honom i en tid då kriminella lagar antas och uttryckte sin förhoppning om att kung Baudouins saligförklaring ska fortsätta framåt, enligt Heliga stolens pressrum.

(Vatican News)