Drygt hälften av världens internationella migranter och flyktingar är kristna. Ekonomiska faktorer, politisk instabilitet, krig, väpnade konflikter, religiösa förföljelser, naturkatastrofer och klimatförändringar driver miljontals kristna och människor av annan åskådning att söka nya livsmöjligheter och säkerhet bortom sina hemorter. En bråkdel söker sig till Europa, men allt oftare får de kalla handen.
Sedan 110 år uppmärksammar katolska kyrkan migranters och flyktingars prekära situation i världen i slutet av september. Varje år presenteras ett nytt tema, och i år har påven Franciskus valt temat ”Gud vandrar med sitt folk”. I sitt brev inför dagen, i år den 29 september, skriver påven ”Låt oss ta våra mest utsatta bröder och systrar i handen, känna igen Jesu ansikte i dem och dela en del av vägen tillsammans… Mötet med migranten, som med varje broder och syster i nöd, är också ett möte med Kristus. Det sa han själv. Det är han som knackar på vår dörr, hungrig, törstig, utomstående, naken, sjuk och fängslad och ber om att bli bemött och hjälpt.”
Sedan början av sitt ämbete har påven vädjat till alla människor av god vilja att ”skapa utrymmen för möten” med migranter och flyktingar. Påven anser att det är genom mötet med den andre som fördomar bryts ner, genom att lyssna på deras berättelse, genom att möta Jesus genom dem. I sitt budskap vill påve Franciskus påminna oss om att vi alla, Guds folk, är migranter på denna jord, på väg till det ”sanna hemlandet”, och att den Gud som vandrar med oss också finns i våra bröder och systrar, på flykt.
Påven Franciskus uppmärksammar oss också på att ”många migranter upplever Gud som sitt resesällskap, guide och ankare i frälsningen. De anförtror sig åt honom innan de ger sig ut och söker honom i nöden. Hos honom finner de tröst i stunder av missmod. Tack vare honom finns den barmhärtiga samariten längs vägen. I bön anförtror de sina förhoppningar till honom. Hur många biblar, exemplar av evangelierna, bönböcker och rosenkrans följer med migranter på deras resor över öknar, floder, hav och gränser på varje kontinent.”
Omfattande stöd
Stockholms katolska stift stöder flera av våra systerkyrkor på olika håll i världen, så att de, likt den barmhärtiga samariten, kan ge en hjälpande hand till flyende människor. Senaste året har stöd givits till människor på flykt bland annat i Jordanien, Syrien, Sudan, Uganda, Ukraina, Venezuela och Heliga landet. Hundratals systrar, präster och lekfolk i våra systerkyrkor arbetar dagligen med att ge nödhjälp, i form av mat, vatten och mediciner, samt hjälper de drabbade att återuppbygga sina liv genom psykosocial assistans, utbildning och stöd till boende.
Enligt FN:s senaste årsrapport om internationell migration befinner sig 281 miljoner på flykt; bland dem många är arbetsmigranter. Majoriteten av människor på flykt söker sig till grannländer i Afrika, Mellanöstern, Latinamerika och Asien. Bara en bråkdel söker sig till Europa, som ändå avvisar större delen. Under de senaste åren har man i Europa blivit än mer restriktiv med att ge skydd till flyende människor. Allt fler EU-länder vill dessutom själva slippa ta ansvar för att bedöma vilka asylsökande som ska få rätt att få skydd enligt gällande internationella lagar utan vill i stället utlokalisera sina asylmottagningar.
Charles Câmara