Ukrainsk storärkebiskop försvarar landets förbud mot Moskvatrogen kyrka

Storärkebiskop Sviatoslav Shevchuk. Foto: Ukrainska grekisk-katolska kyrkan (ugcc.ua)

En ny lag i Ukraina förbjuder all aktivitet i landets Moskvatrogna rysk-ortodoxa kyrka. Lagen har redan mött internationell kritik men försvaras av överhuvudet för Ukrainas grekisk-katolska kyrka, storärkebiskop Sviatoslav Shevchuk.

Det var förra veckan som landets parlament röstade för den så kallade lag 8371, som förbjuder religiösa organisationer om de kan anses stå nära den rysk-ortodoxa kyrkan. Därmed förbjuds den Ukrainska ortodoxa kyrkan (UOK) som fram till 2022 var knuten till Moskvapatriarkatet och som omfattar majoriteten av Ukrainas ortodoxa församlingar samt flertalet kloster. Kyrkan får nu nio månader på sig att visa att man helt brutit banden med Moskva.

Ukrainas regering har länge anklagat UOK för att ha nära band med Ryssland och vara ett påverkansinstrument, och i ett uttalande från Ukrainas säkerhetspolis i samband med den nya lagen framkom att över hundra präster i UOK har åtalats för krigsrelaterade brott. UOK har dock avvisat anklagelserna om samarbete med Ryssland och kallar lagen för ”orättfärdig”, då man menar att kyrkan är ”oberoende och självstyrande”.

Påven kritisk

Den nya lagen har mött kritik, bland annat från påve Franciskus, som efter Angelus-bönen i söndags uttalade att han ”fruktar för friheten för dem som ber, när jag tänker på de lagar som nyligen stiftats i Ukraina, eftersom de som verkligen ber, ber för alla. … Tillåt dem som vill be att göra det i vad de ser som sin kyrka. Låt inga kristna kyrkor utplånas direkt eller indirekt. Rör inte kyrkorna!”

Skydd mot rysk ideologi

Överhuvudet för landets grekisk-katolska kyrka, storärkebiskop Sviatoslav Shevchuk, försvarar dock den nya lagen. I ett samtal med en tysk regeringsrepresentant framförde han förra veckan, att Ryssland använder den rysk-ortodoxa kyrkan och kyrkorna knutna till Ryssland som ”militariseringsverktyg”. Vidare påpekar han, att den nya lagen har som mål att bli ett skydd mot den ideologi som sprids om att Ukraina är den del av den ”ryska världen” och om att det ska skapas ”en rysk fred” i Ukraina. Han poängterar samtidigt att det kommer att vara viktigt att överse hur lagen implementeras i praktiken.

En ansenlig del av landets ortodoxt troende tillhör den nyare Ortodoxa kyrkan i Ukraina (OKU). Denna kyrka tillkom 2018 och erkändes året efter av patriarken Bartolomaios I av Konstantinopel, men har hittills bara erkänts av en del av de ortodoxa kyrkorna i världen och inte av Moskvapatriarkatet. Även OKU stöder den nya lagen, och representanter har i intervjuer framhållit, att det inte är specifika kyrkor som förbjuds utan själva aktiviteterna inom trosorganisationer, som fortsätter samarbete med Ryssland.

(Crux, Vatican News)