Magdalena Dahlborg; Veritas förlag, 2023
Vad är ekumenik? Magdalena Dahlborg, som har stor kunskap och erfarenhet av detta, tar sig an frågan med inlevelse och entusiasm. ”Ekumenik är de kristnas arbete för att nå den enhet Jesus själv har bett om ’för att världen ska tro’”. Så säger baksidestexten. Men hur då?
På flera ställen i boken poängteras att ekumeniken är en process, en vandring, en strävan. Ekumenik ska inte förväxlas med enhetlighet, utan är en enhet i mångfalden. En av dess många uppgifter är att utröna vad som krävs för att förverkliga enhet. Ekumenik är inte diplomati, inte sökande efter minsta gemensamma nämnare eller de minst dåliga kompromisserna. Det är i hög grad en fråga om samtal och då spelar språket en stor roll. Ett långt kapitel ägnas därför åt ekumeniska ord och begrepp. De kristnas historia är en splittringens historia och synen på den är olika i olika samfund. Varför det är så, kan vara viktigt att utröna.
I första delen av boken får man en genomgång av ekumenikens historia från Andra vatikankonciliet till nu. I den andra presenteras alla ekumeniska organisationer och dialoger, både globala och lokala svenska. Här kommer en uttömmande förklaring till varför katolska kyrkan inte är med i Kyrkornas världsråd. I avsnittet ”Den svenska kyrkokartan” får vi en genomgång av de flesta svenska samfunden. I tredje delen fastslås att vad vi ska göra tillsammans är vad som går att göra utan att det står i strid med någons övertygelse. Så följer en lista med beskrivningar av ”Årliga händelser” och andra exempel på ekumeniska gudstjänster och olika aktiviteter av mera social eller karitativ karaktär. Här saknar jag Världsböndagen, som firas årligen i Sverige och i världen sedan 1930-talet. Ekumenik är inte enkelt, men inte heller så svårt som man kan tro. Och absolut inte omöjligt.
Christina Hallonsten