
För exakt tio år sedan, den 25 april 2015, drabbades Nepal av en massiv jordbävning. Tusentals dog, många fler skadades och än fler blev hemlösa. Bostadshus, dispensärer och skolor förstördes. Det fattiga landet beläget i Himalayabergen bad omvärlden om hjälp, och Stockholms katolska stift är en av dem som gett en hjälpande hand.
Under de gångna tio åren har Stockholms katolska stift, med stöd från privata donatorer, stött den katolska kyrkan i Nepal. Medel har givits till humanitära ändamål (matpaket, utrustning för att rena dricksvatten och mediciner), solpanelsanläggningar, vattentankar, datorer till skolor, enklare inkomstskapande aktiviteter för kvinnor och medel till att renovera byggnader. I samarbete med jesuiterna i Sverige, Tyskland och Italien har stiftet även hjälpt till att återuppbygga Helige Xaviers grund- och gymnasieskola, tjugo km sydöst om huvudstaden Katmandu, som blev helt förstörd av jordbävningen.
Den nya skolan invigdes 2018. Numera har den tre våningar höga, och jordbävningssäkra, skolan 1 600 elever, både flickor och pojkar, och den har blivit ett föredöme, både bland andra troende och andra, för hur man kan återuppbygga en skola, så att byggnaden både blir jordbävningssäker och en vacker konstruktion. Jesuitpater Samuel Simick, rektor för skolan, fick uppdraget av sin provinsial att återuppbygga skolan.
– Tack vare er i katolska kyrkan i Sverige, Tyskland och Italien kunde vi återbygga vår förstörda skola. Eftersom de nepaliska myndigheterna krävde att den nya skolan skulle vara jordbävningssäker tredubblades kostnaden. Vår budget var redan ansträngd, så vi hade nästan givit upp hoppet om att kunna få ihop så mycket pengar. Ni katoliker i Europa kom till räddning då ni beviljade extramedel. I dag är vi stolta över vår skola och den kommer att hålla många år till, även om det blir fler jordbävningar i området.
Jesuitisk anda
Föräldrar berättar, att det de värdesätter mest med skolan är undervisningens kvalitet och att den katolska skoldisciplinen genomsyrar skolan. Många av de icke-katolska föräldrarna värdesätter också att skolan satsar inte enbart på att utbilda elever utan också forma dem till goda människor.
– Det som är allra viktigast för skolan, förutom det självklara att ge mycket god undervisning till eleverna, är att se till att alla lärare, elever och föräldrar förstår vikten av att respektera varandras olikheter, säger pater Samuel Simick till Km.
– Det är människans unika värdighet som är i centrum och det som vi jesuiter på kyrkans vägnar försöker förmedla till alla: att vi alla är Guds barn och är en gåva för varandra. Skolans uppgift är att se till att alla lär sig att leva i fred med varandra och hjälps åt att bygga ett gott samhälle i Nepal. Ni givare från olika håll i världen bidrar till att skapa ett förnyat Nepal där evangeliets värden kan genomsyra samhället.
Runt åttio procent av Nepals befolkning på cirka trettio miljoner är hinduer. Resten är buddister (10 procent) och muslimer (4 procent), animister och kristna, de flesta av dem evangeliska protestanter. Antalet katoliker i landet, som är ett apostoliskt vikariat, är knappt tolvtusen, fördelade på fjorton församlingar, med hundratjugo präster och över tvåhundra nunnor.
Charles Câmara
