Radikala uppmaningar i påvens budskap på Världsdagen för fred

Foto: Wikimedia Commons

I påven Franciskus budskap på Världsfredsdagen, Förlåt oss våra skulder: ge oss din fred, anknyts till jubelårets budskap om hopp, förlåtelse och omvändelse. I denna anda uppmanas världssamfundet att avskriva fattiga länders skulder, avskaffa dödsstraffet, och inrätta en global fond för att utrota hunger.

På årets första dag firar katolska kyrkan Jesu moder Marias festdag. Sedan 1968 har det varit kutym för påvar att på samma dag publicera ett budskap om fred riktat till omvärlden, och i årets fredsbudskap anknöt påven till jubelåret som inleddes på julafton och avslutas den 6 januari nästa år. Jubelårets avsikt är att ge katoliker särskild möjlighet att fördjupa och leva sin tro på ett konkret sätt genom förnyat engagemang som leder till en bättre värld, särskilt för de mest utsatta.

Påven Franciskus budskap har sina rötter i den bibliska traditionen för jubelår då skulder efterskänks, fångar befrias och gemenskap förnyas. Det är en tid för omvändelse som manar oss att inte fördöma och vara långsinta, utan istället förlåta, inge hopp och åstadkomma försoning och fred. Vi uppmanas att be om förlåtelse som ett sätt att erhålla Guds frid. Påven anser att det enbart genom en genuin omvändelse på alla nivåer – personliga, lokala och internationella – som sann frid och fred kommer att kunna blomstra.

Radikala krav

I denna anda uppmanar Franciskus inte enbart varje troende att genomgå personlig omvändelse, utan också det internationella samfundet att avskriva fattiga länders skulder, avskaffa dödsstraffet, och inrätta en global fond för att utrota värsta hunger i världen. Många av världens fattigaste länder har stora lån med räntor att återbetala till rika länder. Detta försvårar, rentav omöjliggör, för dessa fattiga länder att använda sina begränsade skatteintäkter till sin befolknings utveckling. En skuldavskrivning, åtminstone minskning av den, skulle frigöra medel som kan användas till att ge utbildning till alla, bekämpa fattigdom och främja rättvis utveckling för hela befolkningen, skriver påven.

Nästan 28 000 människor väntar på att bli avrättade i minst femtiofem länder. Påven framhåller att dödstraff går emot kyrkans syn på respekt för livet under alla dess faser, från befruktning till naturlig död. Dödsstraffets existens nedvärderar inte bara livets okränkbarhet utan eliminerar varje mänskligt hopp om förlåtelse och rehabilitering. Påven skriver också om de ofantliga belopp som varje år anslås för militära ändamål. Han uppmanar politiska makthavare att nedrusta och använda en del av pengarna till att inrätta global fond för att utrota hunger, men också till att främja hållbar utveckling och bemöta klimatförändringarnas effekter, som tär på människor och natur.

Hopp för 2025

Påven avslutar sitt fredsbudskap med att uppmana oss att göra 2025 till ett år då fred blomstrar: ”Må vi söka den sanna friden som ges av Gud till stilla hjärtan: hjärtan som inte är inställda på att beräkna vad som är mitt och vad som är ditt; hjärtan som förvandlar själviskhet till beredskap att nå ut till andra; hjärtan som ser sig själva stå i skuld till Gud och därmed beredda att förlåta de skulder som förtrycker andra; hjärtan som ersätter oro för framtiden med hopp om att varje individ kan vara en resurs för att bygga en bättre värld.”

Charles Câmara

Hela budskapet finns att läsa här (på engelska, med länkar till en rad andra språk) >>