Fyra martyrer saligförklarade

Foto: Vatican News

Igår den 18 augusti saligförklarades fyra martyrer under en mässa med tusentals deltagare i staden Uvira i östra Kongo-Kinshasa. Kardinal Fridolin Ambongo, ärkebiskop av Kinshasa, representerade påve Franciskus.

De fyra martyrerna, tre präster och en broder, dödades alla på samma dag för snart sextio år sedan, den 28 november 1964. Fader Luigi Carrara, italiensk präst som var i Kongo som missionär, var trettioett år gammal när han dödades av rebeller, som hade anklagat missionärsprästerna för att ge information om dem till regeringens styrkor. Hans ordensbroder fader Giovanni Didoné, trettiofyra år, sköts av en rebelledare få steg från sin församlingskyrka. Albert Joubert, stiftspräst född i dåvarande Belgiska Kongo, verkade tillsammans med fader Didoné och var femtiosex år när han mördades. Broder Vittorio Faccin, trettio år gammal när han dödades, hade börjat studera till präst men fann studierna svåra och blev broder i stället. Liksom fader Didoné och fader Joubert var han italienare.

Under saligförklaringen sade kardinal Ambongo bland annat:

– När rebellrörelsen under 1960-talet var som värst i vårt land, demokratiska republiken Kongo, och när de hade valet att gömma sig, valde våra saliga martyrer i stället att vittna om sitt evangeliska brödraskap genom att stanna kvar hos de trogna i Fizi och Baraka till döden.

Kardinal Ambongo fördömde de våldsamma konflikter som fortsätter att drabba landet.

– Nu räcker det med våld, barbarier, dödande och död i Uvira stift, i östra Kongo och i hela regionen.

(The Pillar, ACI Africa)