Ett flertal kristna grupper i den pakistanska staden Jaranwala i östra Pakistan attackerades i går onsdag medan deras kyrkor sattes i brand, efter att två kristna anklagats för att skända Koranen.
Organisationen Aid to the Church in Need rapporterar hur så manga som femton kyrkor blivit skändade, hundratals kristna hem förstörts och två tusen kristna tvingats fly från sina hem på grund av attacker utförda av uppretade muslimska grupperingar. Många lyckades dock fly innan attackerna började, då lokala muslimer förvarnade dem om vad som skulle ske. Dåden skedde efter att ett kristet par hade anklagats för att tala nedsättande om Koranen, vilket likställs med blasfemi i Pakistan och kan resultera i livstids fängelsestraff.
Strängare blasfemilagar
Hundratals muslimer ska ha deltagit i förstörelsen, ledda av lokala muslimska trosföreträdare som använde högtalarsystemen i de lokala moskéerna, och minst en katolsk kyrka, St. Paulus katolska kyrka, brändes ner. Fader Abid Tanveer, generalvikarie i stiftet Faisalabad, berättar för Aid to the Church in Need att även en rad församlingslokaler tändes på och att kristna är ”väldigt rädda”.
– Det är så många som har förlorat sina tillhörigheter, allting. De vet inte vad de ska göra eller vart de ska vända sig.
Gårdagens attacker kommer i ett skede när blasfemilagarna i Pakistan håller på att bli än strängare. Hittills har det medfört livstids fängelse för att förtala eller kränka Koranen medan det leder till dödstraff att kränka profeten Mohammed eller andra muslimska profeter. Ett nytt lagförslag, som röstats igenom av parlamentets bägge kamrar med ännu inte skrivits under slutgiltigt, kommer att öka straffen för att kränka Mohammeds fruar, familjemedlemmar eller följeslagare. Landets tillförordnade premiärminister Anwaarul Haq Kakar fördömde dock i går våldshandlingarna och uttalade att han var ”oerhört ledsen över de bilder som kommit från Jaranwala”. Även Kyrkornas världsråd har fördömt attackerna.
”Etnisk rensning”
Också i grannlandet Indien blir situationen för kristna allt svårare på sina håll. Ärkebiskopen i stiftet Imphal i östra Indien, Dominic Lumon, beskriver för Aid to the Church in Need hur ”förstörelsen och förlusterna för kristna och för kyrkan är enorma”; på bara en månad har över trehundra kyrkor och andra lokaler tillhörande kristna organisationer förstörts.
Enligt ärkebiskopen är den rådande situationen för de tusentals bland den kristna befolkningen i stiftet, som sett sina hem förstörda, närmast att jämföra med ”etnisk rensning”. Attackerna har, enligt ärkebiskopen, sin grund i stridigheterna mellan två lokala folkgrupper, Meitei och Kuki. Han beklagar vidare ”apatin och tystnaden” från landets myndigheter.
(Aid to the Church in Need, Catholic News Agency, Kyrkornas världsråd, Catholic Herald)