[R-slider id=”27″]
Nobels fredspris går i år till läkaren Denis Mukwege och yazidiska aktivisten Nadia Murad.
De båda får priset för sin kamp mot användningen av sexuellt våld som vapen i krig och väpnade konflikter. Det meddelade norska Nobelkommittén vid sin presskonferens.
Denis Mukegwe har med sina anställda behandlat tusentals patienter som drabbats av detta våld. Han har i många år lyfts fram som en av favoriterna att vinna ett fredspris. Nobelkommittén betonar hur han har ”ägnat stora delar av sitt vuxna liv till att hjälpa offer för sexuellt våld i Kongo-Kinshasa”.
Mukwege prisas för att ”upprepat ha fördömt bristen av straff för massvåldtäkter och för att ha kritiserat den kongolesiska regeringen och andra länder för att inte ha gjort nog för att hindra förekomsten av sexuellt våld mot kvinnor som en strategi, och som ett vapen i krig”.
Nadia Murad är en framträdande aktivist tillhörande den irakiska minoritetsgruppen yazidier. Hon är en av tusentals yazidiska flickor och kvinnor som utsattes för systematiska våldtäkter, slaveri och andra övergrepp av IS. Övergreppen var en del av IS militära strategi mot religiösa minoriteter, skriver kommittén.
Kommittén skriver att Murad ”är vittnet som berättar om övergrepp begångna mot henne själv och mot andra. Hon har visat ovanligt mod i att återge sina egna lidanden, och genom att göra sin röst hård å andra offers vägnar”.
När Murad var 23 år utnämndes hon till FN:s good will-ambassadör till förmån för offer för människohandels värdighet.
Förra året mötte Nadia Murad påve Franciskus. Påven uttryckte en djup oro över det sexuella våldet och andra illdåd.
Nadia Murad tackade påve Franciskus för att han sagt sin mening om brott inte bara mot kristna, utan mot andra etniska och religiösa minoriteter.
Nobels fredspris är ett av de fem Nobelprisen, inrättade genom Alfred Nobels testamente. Tidigare vinnare är bland andra George C Marshall (1953), Moder Theresa (1979) och Kofi Annan (2001).
Källor: SVT, Vatican News
Foto: Wikimedia Commons Public domain