[R-slider id=”28″]
Sju nya helgon har skrivits in i katolska kyrkans helgonkalender, Martyrologium Romanum. Under en mässa på Petersplatsen helgonförklarade påven två kvinnliga ordensgrundare, en påve, tre präster och en ung lekman.
Kardinal Angelo Becciu, prefekt för Helgonförklaringskongregationen presenterade dessa sju nya helgon inför påven och de omkring 70 000 närvarande pilgrimerna från hela världen:
Påve Paulus VI, som påven Franciskus själv har saligförklarat. Óscar Romero, som mördades för att han tog de svagas och marginaliserades parti. Francesco Spinelli, som grundade en orden för Eukaristisk tillbedjan och byggde upp Torre del Greco efter vulkanutbrottet.
Vidare helgonförklarades Vincenzo Romano, en präst som brann för att evangelisera unga, Maria Katharina Kasper, Nazaria Ignacia de Santa Teresa de Jesús, båda ordensgrundare.
Slutligen helgonförklarades också Nunzio Sulprizio, en katolsk lekman som dog ung. Han var svårt sjuk under större delen av sitt unga liv, men förblev from och förtröstade på Gud.
Helgon och förebilder
Vilka är då Kyrkans sju nya helgon och vad har lett till deras helgonförklaring?
Paulus VI föddes som Giovanni Battista Enrico Antonio Maria Montini den 26 september 1897 i Italien. Han var påve från den 21 juni 1963 till sin död den 6 augusti 1978. Läs Olle Brandts porträtt av Paulus VI här.
Mördad under predikan
Óscar Arnulfo Romero Galdámez föddes den 15 augusti 1917 i El Salvador. Han verkade som präst och ärkebiskop i San Salvador och tog tidigt ställning för de fattiga och förtryckta. Oscar Romero fördömde starkt landets regim och dess beväpnade styrkor.
På grund av sin kamp för de förtryckta fick Romero ta emot många dödshot under sin tid som biskop. Men trots hoten fortsatte han att engagera sig. Han sa öppet att han var redo att offra sig själv för El Salvadors ”frälsning och uppståndelse”. 1979 nominerades han för Nobels fredspris.
Óscar Romero mördades den 24 mars 1980, då han höll en predikan i ett kapell i huvudstaden San Salvador. Ingen har gripits eller åtalats men 2010 bad landets regering officiellt om förlåtelse för mordet på Óscar Romero.
Mirakel i Kongo
Francesco Spinelli föddes den 14 april 1853 och dog den 6 februari 1913 i Italien. Han var en romersk-katolsk präst och grundaren av orden Suore Adoratrici del Santissimo Sacramento, med Eukaristisk tillbedjan som central del i livet. Han var känd för att leva de teologiska och kardinala dygderna.
Miraklet som behövdes för Spinellos helgonförklaring skedde 2007 i Kinshasa i Demokratiska republiken Kongo.
En kvinna som var på väg hem från sjukhuset (som drevs av orden Suore Adoratrici del Santissimo Sacramento) ramlade med sitt nyfödda barn i famnen. Fallet orsakade en stor inre blödning hos barnet.
Barnet fördes tillbaka till sjukhuset. Efter att den ansvariga för förlossningsavdelningen noterat barnets allvarliga tillstånd bad systrarna en novena till Francesco Spinello. Barnet helades helt och senare bytte föräldrarna barnets namn till Francisco María Spinelli Díaz.
Präst och nunna
Vincenzo Romano föddes som Domenico Vincenzo Michele Romano den 3 juni 1751 i Neapel. Som präst försökte han alltid efterlikna den gode herden i allt, och han tillbringade hela sitt liv med att vägleda människor med omsorg och kärlek.
Han dog av lunginflammation 1831 och saligförklarades av Paulus VI 1963. Miraklen som föranledde hans helgonförklaring var mirakulösa tillfrisknanden hos cancerpatienter.
Maria Katharina Kasper var grundare av orden Die Armen Dienstmägde Jesu Christi (Jesu Kristi fattiga tjänare). Orden ägnar sig åt att tjäna de fattiga.
Hon föddes som Katharina Kasper den 26 maj 1820 i Tyskland. Redan som barn hade hon en vilja att hjälpa fattiga och sjuka. När hon grundade sin orden antog hon namnet Maria.
Hennes orden blev officiellt godkänd av Påven Leo XIII 1890. Bara åtta år senare dog hon av en hjärtinfarkt.
Maria Katharina Kasper saligförklarades av Paulus VI 1978, efter att en ordenssyster mirakulöst tillfrisknat från tuberkulos efter förbön till Maria Katharina. 2012 skedde ännu ett mirakel i Indien.
Hörde Guds röst
Nazaria Ignacia av Sankta Teresa av Jesus var bara nio år när hon första gången hörde Guds röst kalla.
– Jag kommer att följa dig så mycket som jag kan, svarade hon.
Hon föddes den 10 januari 1889 i Spanien Nazaria Ignacia Mars Mesa. Familjen flyttade senare till Mexiko och Nazaria trädde in i Instituto de Hermanitas de los Ancianos Desamparados (ung. Små systrar av de övergivna äldre, reds anm).
Kommuniteten tog hand om gamla och sjuka och Nazaria antog det nya namnet Nazaria Ignacia de Santa Teresa de Jesús.
Institutet skickade henne några år senare till Oruro i Bolivia för att fortsätta med arbetet. Nazaria inspirerades av den Helige Ignatius av Loyolas andliga övningar och kände sig kallad att grunda en ny orden. Orden skulle ägna sig åt missionsarbete, evangelisation och religiös utbildning.
1925 grundade hon därför missionsordenorden Congregación de Misioneras de la Cruzada Pontifica. Det blev den första bolivianska religiösa kommuniteten för kvinnor.
Orden ägnar sig åt att ge katekesundervisning till barn och vuxna, ta hand om kvinnor, föräldralösa barn, soldater, samt missionera. Den fick officiellt igenkännande av Vatikanen 1947.
Dog ung
Nunzio Sulprizio föddes den 13 april 1817 och dog den 5 maj 1836. Han led svårt av sjukdom under sitt korta liv och ansågs som en snäll och from person.
När han var tre år gammal dog hans far och syster. Två år senare dog hans mor och Nunzio skickades till sin mormor. Han följde ofta med henne i mässan, deltog i eukaristisk tillbedjan och lärde känna Jesus.
När även hans mormor gick bort skickades han till en morbror. Hos morbrodern fick han arbeta som smedslärling. Det hårda arbetet tog ut sin rätt, och efter en svår skada fick han amputera ett ben.
Läs mer om Nunzio Sulprizio här.
Vid helgonförklaringen av Kyrkans sju nya helgon bar påven Oscar Romeros cingulum, och blodfläckade alba som helgonet bar då han mördades. Han använde också påven Paulus VI kalk, pallium och kräkla under mässan.
Källor: Vatican News, Catholic.org