Kanadas premiärminister Justin Trudeau kräver att arbetsgivare som söker statligt bidrag för sommarjobbande ungdomar måste vara för abort. Många kyrkoledare, framförallt katoliker, protesterar nu för att de exkluderas av det statliga bidragssystemet.
Kanadas regering har satt upp nya riktlinjer för statligt bidrag till ca 70 000 ideella och avlönade sommarjobb, som t.ex. sommarläger och trädgårdsarbete.
Bland de nya kraven för arbetsgivare som ansöker om bidrag ingår att arbetsgivaren måste ”godkänna enskilda mänskliga rättigheter i Kanada, konstitutionen och rättspraxis, och den kanadensiska regeringens engagemang för mänskliga rättigheter, som omfattar kvinnors rättigheter och kvinnors reproduktiva rättigheter och rättigheter för mångfald vad gäller gender och transgenderpersoner”.
Nära 90 religiösa ledare i Kanada – kristna, muslimer och judar – har i ett öppet brev till premiärminister Trudeau och arbetsmarknadsminister Patty Hajdu protesterat mot det kontroversiella intyget för bidrag till sommarjobbsprogrammet:
– Löftet i ett fritt och demokratiskt samhälle är att det inte finns några religiösa eller ideologiska bedömningar eller villkor för att få statliga bidrag eller skydd, förklarar ledarna.
Premiärministern har svarat med att kanadensare får tycka vad de vill när det gäller abort, men att de inte kan agera utefter dessa övertygelser.
Även de katolska biskoparna i Kanada är kritiska:
– Trossamfund betraktar abort, sexuell läggning och könsidentitet eller -uttryck som viktiga frågor av etisk, moralisk, social och personlig betydelse, som avgör vår förståelse för mänsklig värdighet och därmed insikt om meningen och betydelsen av varje mänskligt liv.
Biskoparna menar att den nya policyn strider direkt mot rätten till religionsfrihet och samvetsfrihet, som även de ingår i konstitutionens skrivelser om rättigheter och friheter samt är en del av rättspraxis:
– Att i en bidragsansökan behöva bocka för att man är abortförespråkare är en onödig och anstötlig prövning av tro, ett trostest, och jag tycker verkligen att det är i regeringens intresse att bara göra sig av med det, säger kardinal Thomas Collins i Toronto till nyhetstjänsten LifeSiteNews.
Källa: Respekt